Dania główne Przepis na:
Kotleciki chiili z mięsem mielonym

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 65
Dodano: 01.03.2017
Odsłon: 899
Składniki
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej do smażenia
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z papryczką chili. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Odcedzamy z tłuszczu i studzimy.
-
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Mieszamy.
-
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone ziemniaki, sałatka, itp.
Komentarze do przepisu (0)