Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki gryczane"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37940
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37940
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Składniki
Kaszę wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź na sicie. Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekany por. Zdejmij go z patelni i od razu dodaj do ugotowanej kaszy. Ser pleśniowy (np. rokpol) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij. Połącz z pokruszonym twarogiem. Dodaj dwa całe jajka. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i drobno je posiekaj. Do przygotowanej masy serowej dodaj kaszę gryczaną wymieszaną z przesmażonym porem i posiekaną natkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj zgrabne kotleciki (ułatwisz sobie pracę, jeśli przed każdym nabraniem masy na kotlecik, wcześniej zmoczysz dłonie).
Na panierkę wymieszaj płatki owsiane, 3/4 szklanki bułki tartej oraz drobno posiekane orzechy (np. włoskie). Kotlety obtocz w chrupiącej mieszance. Lekko dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na obiad.Źródło: Świat kobiety