Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki gryczane"
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Składniki
Kaszę wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź na sicie. Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekany por. Zdejmij go z patelni i od razu dodaj do ugotowanej kaszy. Ser pleśniowy (np. rokpol) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij. Połącz z pokruszonym twarogiem. Dodaj dwa całe jajka. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i drobno je posiekaj. Do przygotowanej masy serowej dodaj kaszę gryczaną wymieszaną z przesmażonym porem i posiekaną natkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj zgrabne kotleciki (ułatwisz sobie pracę, jeśli przed każdym nabraniem masy na kotlecik, wcześniej zmoczysz dłonie).
Na panierkę wymieszaj płatki owsiane, 3/4 szklanki bułki tartej oraz drobno posiekane orzechy (np. włoskie). Kotlety obtocz w chrupiącej mieszance. Lekko dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na obiad.Źródło: Świat kobiety