Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Składniki
4 Jajka ugotuj na twardo. U mnie - podwójna porcja.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek i zmiel w maszynce do mięsa albo zetrzyj na drobnych oczkach tarki – jak ja. Bo kto by tam brudził maszynkę dla tych kilku jajek!
Czerstwą, a nawet suchą bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie – odciśnij nadmiar mleka, rozetrzyj i dodaj do jajek.
Dodaj też drobno posiekaną niedużą cebulkę oraz szczypiorek – dziki lub hodowlany, pokrojony drobno. Na zdjęciu - dziki szczypiorek, czyli czosnek winnicowy na swoim naturalnym stanowisku, w lesie nad jeziorem.
Teraz do masy dodaj surowe jajko, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy masa jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby sypnij trochę bułki tartej – gdyby masa była zbyt rzadka.
Z gotowej masy uformuj sześć kotlecików, obtocz je w tartej bułce i smaż z obu stron na rumiano na patelni (na niewielkim ogniu), najlepiej na maśle klarowanym.
Podawaj z jakąś zieloną, wiosenną sałatką i kiszonką – dzięki temu stworzysz nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. A przy tym jakie proste i niedrogie! Smacznego!