Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 3494

Kotleciki mielone z warzywami to alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Dodatek warzyw sprawia że kotlety są soczyste i kolorowe.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 średni por
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • płatki kukurydziane
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć.

  2. Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.

  3. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą cukinię, bułkę, por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

  4. Formować kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń