Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki rybno-ziemniaczane"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 116
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 155
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 101
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 116
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 155
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 101
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, by były w całości zakryte), lekko posól. Przykryj pokrywką, gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.
Rybę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, wlej mleko. Zagotuj, gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 5 min.
Rybę wyjmij, gdy ostygnie rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki (mleko zachowaj). Szczypior umyj, osusz, posiekaj.
Jajka wbij na talerz, rozmąć dokładnie widelcem. Gdy ziemniaki wystygną, obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj kawałki ryby, posiekany szczypior, 1 łyżkę rozmąconego jajka oraz 1 łyżkę mleka. Wyrób ręką, aż dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka możesz dodaj do niej trochę bułki tartej.
Z masy uformuj kotleciki. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, włóż kotleciki, smaż je 5-7 min z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
60 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie