Dania główne Przepis na:
Kotleciki z kurczaka z orzechami włoskimi

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7453
Dodano: 18.03.2010
Odsłon: 19286
Składniki
- pierś z kurczaka, 2 szt
- majonez, 2 łyżki
- mąka, 2 łyżki
- jajka, 2 szt
- przyprawy sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- sos sojowy, 1 łyżka
- orzechy włoskie, 4-5 szt
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piersi kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego.
-
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do kurczaka, dodajemy majonez i mąkę i dokładnie mieszamy. Orzechy trzemy drobno na tarce, dodajemy do mięsa. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu białka ubijamy na sztywną pianę, lekko mieszamy z mięsem.
-
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy masę (wielkości normalnego kotleta) i smażymy przynajmniej po 4 minuty z każdej strony. Gotowe osączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzach i dekorujemy startymi orzechami. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Komentarze do przepisu (3)

lub26 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
mniam, muszą być dobre0 Kto głosował? | Odpowiedz

lub26 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Mniam, musi być smaczne0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 18 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis na kotlety,na pewno wypróbuję. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz