Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą

Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3396

Dodano:

Odsłon: 7554

Gdy z obiadu zostanie Ci risotto (dowolne, rodzaj nie ma znaczenia), albo celowo ugotujesz więcej, by trochę zostało - możesz przygotować bardzo łatwe i pyszne kotleciki z młodą pokrzywą. Wiosenne, pełne witamin i minerałów, odżywcze. Warte grzechu!

Składniki

  • około 500 g przestudzonego, najlepiej wczorajszego risotto
  • białko z jednego jaja
  • duża garść świeżej pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo pieprzu i trochę soli do smaku
  • dwie garście bułki tartej + trochę do obtaczania kotlecików
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zimne risotto – może być dowolne, nasze było z mieszanką warzywną – umieść w misce, dodaj białko jaja i przyprawy.

  2. Świeżą, młodą pokrzywę pokrój, umieść na sitku i przelej wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody. W ten sposób znacznie zmniejszy się jej objętość i lepiej połączy się z risottem.

  3. Dodaj odsączoną pokrzywę i czosnek do miski z risottem, dorzuć ze dwie garście bułki tartej i wymieszaj wszystko dokładnie.

  4. Konsystencja powinna zrobić się dość zwarta, ale nie sucha.

  5. Nabieraj łyżką porcje masy, formuj dłońmi kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z olejem, podgrzewanej na niewielkim płomieniu, z obu stron na rumiano.

  6. Podawaj z surówką, ewentualnie z jakimś sosem, ale smaczne są i bez niego. Na naszych talerzach obok kotlecików pojawiły się warzywa z mieszanej kiszonki, które do dziś zachowały chrupkość i bardzo przyjemny kwaskowy smak. I wielokolorową urodę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń