Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy z obiadu zostanie Ci risotto (dowolne, rodzaj nie ma znaczenia), albo celowo ugotujesz więcej, by trochę zostało - możesz przygotować bardzo łatwe i pyszne kotleciki z młodą pokrzywą. Wiosenne, pełne witamin i minerałów, odżywcze. Warte grzechu!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
Zimne risotto – może być dowolne, nasze było z mieszanką warzywną – umieść w misce, dodaj białko jaja i przyprawy.
Świeżą, młodą pokrzywę pokrój, umieść na sitku i przelej wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody. W ten sposób znacznie zmniejszy się jej objętość i lepiej połączy się z risottem.
Dodaj odsączoną pokrzywę i czosnek do miski z risottem, dorzuć ze dwie garście bułki tartej i wymieszaj wszystko dokładnie.
Konsystencja powinna zrobić się dość zwarta, ale nie sucha.
Nabieraj łyżką porcje masy, formuj dłońmi kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z olejem, podgrzewanej na niewielkim płomieniu, z obu stron na rumiano.
Podawaj z surówką, ewentualnie z jakimś sosem, ale smaczne są i bez niego. Na naszych talerzach obok kotlecików pojawiły się warzywa z mieszanej kiszonki, które do dziś zachowały chrupkość i bardzo przyjemny kwaskowy smak. I wielokolorową urodę