Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet devolay (de volaille ) to klasyka kuchni polskiej przygotowywana w polskich domach od święta i nie tylko, to też kulinarny przebój niemal każdego wesela. Po nazwie sądząc można by wnioskować, że pochodzi z Francji, lecz jego geneza jest zupełnie inna - pochodzi z Ukrainy, ale znany jest na całym Wschodzie i funkcjonuje tam pod nazwą - kotlet po kijowsku. Kotlet po kijowsku czy kotlet devolay - niezależnie od nazwy i genezy na stałe wszedł do kanonu tradycyjnych polskich dań przygotowywanych przez nas w domach, ale jadanych też w restauracjach czy na uroczystych imprezach. Kotlet devolay to inaczej roladka z piersi kurczaka z umieszczonym w środku masłem i posiekaną natką pietruszki. Całość opanierowana i usmażona w głębokim tłuszczu.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Składniki
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy za pomocą tłuczka na foremne kotlety
Delikatnie oprószamy solą i pieprzem
Masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Formujemy 4 wałeczki
Na brzeg każdego kotleta kładziemy 1 wałeczek z masła i zawijamy go w roladkę. Końce należy dokładnie zawinąć i w ten sposób nie dopuścić do wypłynięcia masła
Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobiną soli, a na koniec w bułce tartej
Devolaye smażymy w głębokim tłuszczu obracając je co jakiś czas ( w sumie ok 10 minut smażenia )
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Pasują też idealnie do ryżu z warzywami