Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony w owsianej panierce

Kotlet mielony w owsianej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16035

Dodano:

Odsłon: 3228

Mój pomysł na smacznego kotleta.

Składniki

  • Składniki:
  • Mięso mielone wieprzowe 25 dag
  • Mięso mielone wołowe 25 dag
  • Bułka czerstwa 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Curry do smaku
  • Jajko 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Płatki owsiane górskie do panierki
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Papryka ostra mielona ½ łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Szczypiorek
  • Składniki na nadzienie:
  • Pieczarki świeże 30 dag
  • Papryka świeża ¾ szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowane farszu:
    Pieczarki, paprykę, cebulę dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju, po czym ostudzić.
    Przygotowanie panierki:
    Płatki rozdrobnić, połączyć z bułką tartą i papryką mieloną ostrą.
    Wykonanie:
    Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Następnie wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić do smaku, dokładnie wyrobić masę. Na dłoni formować kotlety, nakładać farsz, zlepić i lekko spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń