Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet po szwajcarsku, czyli inaczej Cordon blue to ciekawy pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. To danie pozwoli nieco inaczej wykorzystać kurczaka – w formie roladki z serem i szynką, dzięki czemu jest miękki, soczysty i wyrazisty w smaku.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3302
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 250
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3302
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 250
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Składniki
Kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś pokrój na 3 cienkie plasterki. Umieszczaj po 3 plasterki piersi na folii spożywczej, by na siebie nachodziły. Przykryj je drugim arkuszem folii i roztłucz je tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Każdą rozbitą w ten sposób pierś dopraw solą i pieprzem.
Na kurczaku połóż po 2 plastry szynki i 2 plastry sera. Całość zwiń w roladę, pomagając sobie folią. Na koniec mocno ściągnij końce folii, tworząc baton. Zwinięte rolady przełóż na talerz i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej – rozbełtane jajka doprawione solą i pieprzem, a do trzeciej – bułkę tartą. Roladki rozwiń z folii i obtaczaj kolejno w: mące, jajku, bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i masło. Mięso smaż na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Następnie zmniejsz ogień na mały i kontynuuj smażenie jeszcze przez 8-10 minut, w razie potrzeby obracając. Kotlet po szwajcarsku podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem ulubionych warzyw.