Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet po szwajcarsku, czyli inaczej Cordon blue to ciekawy pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. To danie pozwoli nieco inaczej wykorzystać kurczaka – w formie roladki z serem i szynką, dzięki czemu jest miękki, soczysty i wyrazisty w smaku.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19839
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242798
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19839
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242798
Składniki
Kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś pokrój na 3 cienkie plasterki. Umieszczaj po 3 plasterki piersi na folii spożywczej, by na siebie nachodziły. Przykryj je drugim arkuszem folii i roztłucz je tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Każdą rozbitą w ten sposób pierś dopraw solą i pieprzem.
Na kurczaku połóż po 2 plastry szynki i 2 plastry sera. Całość zwiń w roladę, pomagając sobie folią. Na koniec mocno ściągnij końce folii, tworząc baton. Zwinięte rolady przełóż na talerz i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej – rozbełtane jajka doprawione solą i pieprzem, a do trzeciej – bułkę tartą. Roladki rozwiń z folii i obtaczaj kolejno w: mące, jajku, bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i masło. Mięso smaż na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Następnie zmniejsz ogień na mały i kontynuuj smażenie jeszcze przez 8-10 minut, w razie potrzeby obracając. Kotlet po szwajcarsku podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem ulubionych warzyw.