Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z kością, ziemniaki i buraczki.

Kotlet schabowy z kością, ziemniaki i buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1468 Ocena: 19280

Dodano:

Odsłon: 3419

Święta pracy nie obchodzę bez schabowego :D Za ciężko pracował mój mąż, który po ciężkiej pracy lubił sobie pojeść :D

Składniki

  • 2 grubsze plastry schabu z kością
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 0.5 kg. ziemniaków
  • 1 słoiczek startych kiszonych buraczków
  • połowa małej cebuli
  • susz kopru
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. smażone buraczki:

    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte kiszone buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione cukrem i pieprzem do smaku. W trakcie smażenia buraczków posypujemy je małą łyżeczką mąki.

    wykonanie:

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej.

  2. Tak przygotowane plastry naszego schabu z kością układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy.

  3. Nakładamy na talerz, obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i wcześniej podsmażonymi buraczkami.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 01 maja 2017 prawdziwie smaczna kuchnia, uwielbiam schabowego z kością :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń