Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety bacy to bardzo pożywne danie, które może stanowić kompletny obiad. Klasyczne mielone piecze się pod pierzynką z jajek, ziemniaków (a właściwie – masy takiej, jak na placki ziemniaczane) i owczego sera.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33168
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9705
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33168
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9705
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Składniki
Ugotuj 4 jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Gdy przestygną, obierz i pokrój w kostkę. Zetrzyj oscypek na tarce o średnich oczkach.
Namocz kajzerkę w mleku. Zmiel wieprzowinę maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Połącz w misce mięso, 1 jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z 1 jajkiem i mąką. Dopraw do smaku solą.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Po kolei rozgniataj w dłoniach mięsne kulki, formując z nich kotlety. Układaj na blasze. Na każdy z kotletów nałóż porcję jajka na twardo i porcję masy ziemniaczanej. Oprósz startym oscypkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz kotlety przez 30-40 minut. Podawaj gorące.