Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety bacy to bardzo pożywne danie, które może stanowić kompletny obiad. Klasyczne mielone piecze się pod pierzynką z jajek, ziemniaków (a właściwie – masy takiej, jak na placki ziemniaczane) i owczego sera.
Polecam.
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Ugotuj 4 jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Gdy przestygną, obierz i pokrój w kostkę. Zetrzyj oscypek na tarce o średnich oczkach.
Namocz kajzerkę w mleku. Zmiel wieprzowinę maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Połącz w misce mięso, 1 jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z 1 jajkiem i mąką. Dopraw do smaku solą.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Po kolei rozgniataj w dłoniach mięsne kulki, formując z nich kotlety. Układaj na blasze. Na każdy z kotletów nałóż porcję jajka na twardo i porcję masy ziemniaczanej. Oprósz startym oscypkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz kotlety przez 30-40 minut. Podawaj gorące.