Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na podróż gdzie połączyłam polskie produkty z chińskimi smakami. Myśląc o chińszczyźnie nie myślimy o kaszy i naszych sezonowych warzywach, ale ja lubię mieszać kuchnie więc poniżej podaję przepis, na kotlety z kaszy gryczanej z sezonowymi warzywami w sosie, który przypomina nieco sos teriyaki. Jest to idealne połączenie smaków, które się równoważą- słodkawe warzywa, przełamane dymnym smakiem kaszy gryczanej.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Kotlety : 1.Gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu. 2.Kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni. 3.Kroimy koper -jest on opcjonalny, ale ja uwielbiam koper i uważam, że robi niezłą robotę. 4.Ugotowaną kaszę mieszamy z cebulką, koprem, jajkami i bułką tartą, doprawiamy pieprzem. Uwaga! Jeżeli masa jest zbyt lepka dodajcie więcej bułki tartej, a jeżeli się sypie dodajcie więcej jajka. Musi mieć konsystencję zwartą, tak aby kotleciki nie rozpadły się na patelni ale łatwo odchodziły od łyżki. 5. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotlety, smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Warzywa : 1. Myjemy wszystkie warzywa. 2. Obieramy marchew, i jeżeli ktoś chce to można też obrać pieczarki. 3. Kroimy wszystkie warzywa wedle uznania, u mnie jest to papryka w kostkę, strączki groszku na 3 części, cukinia i marchewka w połówki plastrów i pieczarki jak są małe to wrzucam w całości, a jeżeli są duże to dzielę na 4 części. 4. Warzywa wrzucamy na rozgrzany wok i pozwalamy im wypuścić soki i rozmięknąć. 5. Dorzucamy oregano, bazylię i tymianek mieszamy i dalej lekko podsmażamy warzywa, tak aby pozbyć się nadmiaru wody z warzyw. 6. Wrzucamy miód, sos sojowy, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Następnie całość mieszamy dokładnie z warzywami, i podgrzewamy jeszcze przez kilka chwil. Na koniec można wszystko posypać sezamem i dymką lub posiekaną papryczką chilli jeżeli ktoś lubi ostre. Smacznego!