Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety hrabiego Moniuszki to wykwintne danie, które wyróżnia się kombinacją mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Nazwa tego dania nawiązuje do dawnych czasów, kiedy to w kuchni arystokratycznej często używano kilku rodzajów wyjątkowych mięs, takich jak perliczka, bażant, sarna czy zając, aby uzyskać niezwykle bogaty i złożony smak. Te eleganckie kotlety są idealnym wyborem na uroczyste obiady, przypominając o kulinarnym dziedzictwie i tradycji.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, aby stała się błyszcząca. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony kminek. Podsmażaj jeszcze minutę, aby mieszanka zaczęła ładnie pachnieć. Odłóż na bok. Kajzerkę namocz w mleku i pozostaw. W dużej misce umieść wszystkie trzy rodzaje mięsa, dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem oraz tymiankiem. Aby wzmocnić smak zmiel suszone grzyby w młynku do kawy i dosyp ok. ½ łyżeczki proszku. Wymieszaj masę ręką, aby masa stała się zwarta i odchodziła od dłoni. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody.
W misce lub głębokim talerzu rozmieszaj bułkę tartą ze zmielonymi orzechami włoskimi. Nabieraj porcje mięsa łyżką, spłaszczaj i panieruj w mieszance pszenno-orzechowej. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj łyżkę klarowanego masła. Aby kotlety miały jeszcze bardziej wyjątkowo smak, możesz użyć gęsiego smalcu. Smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor i odkładaj do garnka, aby nie traciły ciepła.
Kotlety hrabiego Moniuszki podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło lub innymi, ulubionymi dodatkami.