Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować kotlety jagnięce z piekarnika? Wystarczy dobra marynata, obsmażenie mięsa i przełożenie go do naczynia żaroodpornego. Wypróbuj ten prosty przepis.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5709
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5709
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 625
Składniki
W małej misce wymieszaj musztardę sarepską, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny. Dodaj obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione i drobno posiekane. Z gałązek tymianku i rozmarynu zbierz listki, dodaj do marynaty. Dokładnie wymieszaj.
Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet oprósz solą i pieprzem z jednej i z drugiej strony. Następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na około 2-3 godziny.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Zarumień kotlety jagnięce z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Aby jagnięcina była krwista, wystarczy kilka minut. Bardziej wypieczone mięso uzyskasz, jeśli zostawisz je na około 15 minut w piekarniku.
Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby kotlety jagnięce odpoczęły.
Podawaj z młodymi ziemniakami, sosem czosnkowym lub lekką sałatką.