Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować kotlety jagnięce z piekarnika? Wystarczy dobra marynata, obsmażenie mięsa i przełożenie go do naczynia żaroodpornego. Wypróbuj ten prosty przepis.
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 420
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 29
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 93
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 195
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 420
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 29
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 93
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 195
Składniki
W małej misce wymieszaj musztardę sarepską, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny. Dodaj obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione i drobno posiekane. Z gałązek tymianku i rozmarynu zbierz listki, dodaj do marynaty. Dokładnie wymieszaj.
Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet oprósz solą i pieprzem z jednej i z drugiej strony. Następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na około 2-3 godziny.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Zarumień kotlety jagnięce z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Aby jagnięcina była krwista, wystarczy kilka minut. Bardziej wypieczone mięso uzyskasz, jeśli zostawisz je na około 15 minut w piekarniku.
Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby kotlety jagnięce odpoczęły.
Podawaj z młodymi ziemniakami, sosem czosnkowym lub lekką sałatką.