Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 1347

Kotlety jajeczne to pomysł na smaczny obiad i wykorzystanie nadwyżki jaj. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • jajka - 5 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • bułka grahamka - 1 szt.
  • pestki słonecznika - 10 dag
  • otręby pszenne, siemię lniane, zarodki pszenne - po 3 dag
  • olej do smażenia
  • płatki owsiane - 5 dag
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety jajeczne

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy.

  2. 4 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy z bułką i zieleniną. Wsypujemy siemię, słonecznik i otręby. Wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotlety.

  3. Płatki owsiane mieszamy z zarodkami. Kotlety obtaczamy w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Świetnie smakują z ryżem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń