Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety jajeczne to klasyka polskiej kuchni, która łączy ze sobą kremowe jajka, proste i aromatyczne przyprawy oraz nutę wyrazistości sera żółtego. Będą uniwersalnym i pysznym dodatkiem do każdego posiłku – czy to obiadu, czy śniadania lub kolacji.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Sześć jajek wstaw do garnka z wodą i ugotuj na twardo. Ostudź i obierz, a następnie drobno posiekaj.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek; smaż przez około 3 minuty. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
W dużej misce połącz posiekane jajka, bułkę tartą, ser, podsmażoną cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie wymieszane.
Uformuj z masy kotlety o średnicy ok. 5 cm. Na głęboki talerz wsyp mąkę, na drugi – bułkę tartą. W trzecim talerzu rozbełtaj jajka do panierowania. Na dużej patelni rozgrzej olej.
Kotlety obtaczaj je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kładź kotlety partiami aż będą złociste, przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe przekładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Kotlety jajeczne podawaj na gorąco, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 3 dni.