Dania główne Przepis na:
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 145
Dodano: 02.10.2016
Odsłon: 4113
Składniki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 6 jajek
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 plasterki żółtego sera
- olej do smażenia
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka o małych oczkach i przelewamy ją 2 razy zimną wodą. Zagotowujemy wodę. Przelewamy kaszę gorącą wodą 2 razy. Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut.
-
Gotujemy 5 jajek na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, obieramy jajka, wkładamy je do miski i rozgniatamy.
-
Do miski z rozgniecionymi jajkami, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku, 1 łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz ser starty lub pokrojony na niewielkie prostokąty. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obsypujemy je niewielką ilością bułki tartej
-
Na patelni teflonowej wlewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy do uzyskania złotego koloru
Komentarze do przepisu (0)