Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety jaśminowe

Kotlety jaśminowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26131

Dodano:

Odsłon: 56368

Propozycja na delikatne i smakowite kotlety z ryżu jaśminowego, które będą świetnym rozwiązaniem na bezmięsny i pożywny obiad. Kotlety doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub świeżą surówką. Danie przeznaczone także dla osób nie tolerujących glutenu.

Składniki

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • plaster masła
  • 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PANIERKA
  • bułka tarta bezglutenowa*
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety jaśminowe

Przygotowanie

  1. Ryż jaśminowy płuczemy i moczymy około 10 minut w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem rozmarynu. Ryż gotujemy go około 13 - 15 minut, odcedzamy i studzimy.

    Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na maśle i dodajemy ją do ryżu wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, kurkumą i bułką tartą (dodajemy około 3 łyżek, ale najlepiej zobaczyć czy masa nie jest zbyt rzadka) - dokładnie mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

    * Osoby nie będące na diecie bezglutenowej śmiało mogą użyć zwykłej bułki tartej.

  2. Kotlety jaśminowe smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  3. Kotlety podajemy jako samodzielnie danie z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 25 lutego 2016 pysznie to może coś smakować,a nie wyglądać.Co do potrawy -kotlet to chyba nadużycie Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 23 lutego 2016 Bardzo ciekawe te kotlety i mega pysznie wyglądają! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń