Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne i smakowite kotlety z ryżu jaśminowego, które będą świetnym rozwiązaniem na bezmięsny i pożywny obiad. Kotlety doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub świeżą surówką. Danie przeznaczone także dla osób nie tolerujących glutenu.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 452
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 515
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10115
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2273
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9968
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 452
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 515
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10115
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2273
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9968
Składniki
Ryż jaśminowy płuczemy i moczymy około 10 minut w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem rozmarynu. Ryż gotujemy go około 13 - 15 minut, odcedzamy i studzimy. Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na maśle i dodajemy ją do ryżu wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, kurkumą i bułką tartą (dodajemy około 3 łyżek, ale najlepiej zobaczyć czy masa nie jest zbyt rzadka) - dokładnie mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. * Osoby nie będące na diecie bezglutenowej śmiało mogą użyć zwykłej bułki tartej.
Kotlety jaśminowe smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety podajemy jako samodzielnie danie z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Życzę smacznego! :)