Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety majstra - kilka minut roboty, a efekt zachwyca

Kotlety majstra - kilka minut roboty, a efekt zachwyca

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 16061

Brakuje ci pomysłu na obiad? Wystarczy kilkanaście minut, aby wyczarować te pyszne kotlety majstra. Przygotujesz je z ziemniaków oraz doskonałego farszu mięsnego. Proponujemy wykorzystać do jego zrobienia mięso mielone, jednak z powodzeniem sprawdzi się również chociażby mięso pozostałe z gotowania rosołu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kawałek sera żółtego
  • 300g mięsa mielonego
  • Łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Bułka tarta do panierki
  • 1 cebula
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety majstra - kilka minut roboty, a efekt zachwyca

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przekręć przez maszynkę do mięsa.

  2. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz podsmażoną i pokrojoną drobno cebulę. Przypraw. Wyrób farsz dokładnie, ale delikatnie ręką.

  3. Mięso mielone podsmaż i przypraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser i wszystko wymieszaj.

  4. Kawałek ciasta spłaszcz na dłoni, umieść na nim farsz i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Uformuj kotleciki, tak aby w środku był farsz i nie wydostawał się na zewnątrz. Obtocz w bułce tartej każdy kotlet. Podsmaż na tłuszczu na patelni z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.

  5. Kotleciki podawaj z sosem grzybowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń