Dania główne Przepis na:
Kotlety mielone

Składniki
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko całe
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- papryka mielona ostra, papryka mielona słodka, bułka tarta, przyprawa do mielonego pieprz, tłuszcz do smażenia
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso mielone łączymy cebulą pokrojona w kostki wyciśniętym czosnkiem i jajkiem.
Dodać przyprawy, ja używam , trochę pieprzu czarnego mielonego i papryki słodkiej i ostrej. Odrobinę soli oraz przyprawy do mięsa mielonego (pamiętając, że mięso mielone pakowane w folię jest już solone).
Przyprawy razem z mięsem i pozostałymi składnikami dobrze wymieszać.
Wsypać bułkę tartą, dodać trochę masła, i dobrze wymieszać z mięsem.
Mięso formować w kulki, obtaczać w bułce tartej i układać na talerzyku. Dobrze jest moczyć rękę w ciepłej wodzie, wtedy mięso nie przykleja się do dłoni. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ja podaję z ziemniakami i sałatką
Komentarze do przepisu (1)

Mechanik79 15 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wybacz, ale cebula do mielonego musi być pokrojona w kosteczkę i podsmażona na maśle. Dodając ją surową to zapewne Tobie i Twojej rodzinie te mielone przypominają się jeszcze na drugi dzień.2 Kto głosował? | Odpowiedz