Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gdy robię coś z mięsa, odkrawam kawałki które "podobają mi się mniej". Parafrazując profesora tłumaczącego Marysi "zawartość cukru w cukrze" zamrażam skrawki mające mniej mięsa w mięsie. Gdy potrzebuję mielonego wyciągam te zamrożone skrawki i mielę. Moje mięso mielone to zazwyczaj mieszanka łopatki, karkówki, szynki i schabu...
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1780
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 401
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1780
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 401
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21895
Składniki
Mięso przepuszczam przez maszynkę, cebulę i czosnek również mielę (można go posiekać, ale skoro maszynka już chodzi...). Na koniec mielę kromkę chleba która "przepycha" pozostałości mięsa z maszynki.
Do powstałej masy dodaję jajko oraz przyprawy. Sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką.
Przygotowuję panierkę, zazwyczaj jest to tarta bułka wymieszana z otrębami. Z masy mięsnej robię gładkie kulki, które następnie spłaszczam na kształt kotleta. Obtaczam w obu stron w bułce i smażę na rumiano.
Usmażone kotlety odkładam do garnka z pokrywka gdzie kotlety sobie leżakują.
Przemycamy zdrowie: W mięsie mielonym łatwo ukryć siemię lniane, otręby, ostropest, kurkumę.