Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe kotlety mielone na szybki obiad. Prosta receptura, sycące danie. Najczęściej podawane z puree ziemniaczanym i buraczkami. Kultowy obiad w naszej rodzinie.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5361
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5228
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5361
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5228
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Składniki
Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Wyrabiamy dobrze masę rękami. Pod koniec wyrabiania rzucamy kulą mięsa 3-4 razy z wysokości do miski. Masa mięsna nie jest zbyt gęsta, kotlety dzięki temu będą w środku miękkie i soczyste, a z wierzchu chrupiące.
Zwilżonymi rękami formujemy kotlety (wielkość kotletów zależy od indywidualnych upodobań), układamy na talerzu i odkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni (najlepiej, aby miała pokrywkę) roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.
Na koniec, gdy kotlety będą już rumiane zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy 3-4 minuty, aż dojdą.
Kotlety mielone babci Kseni gotowe!
Nasze rady: Babcia Ksenia smażyła kotlety na smalcu lub maśle klarowanym. Uważała, że usmażone na takim tłuszczu są najsmaczniejsze. Do mielonych najczęściej podawało się u nas buraczki lub sałatkę z buraczków. Był to najprostszy i najczęściej serwowany obiad w rodzinnym domu. Pyszny i sycący!