Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 6017

Dodano:

Odsłon: 43768

Mielone takie robiła moja babcia,zawsze mi smakowały.Teraz robię dla moich bliskich:)

Składniki

  • mięso mielone (dowolne), 50 dkg
  • jajko, 1 szt.
  • bułka sucha, 1 szt.
  • mleko lub woda, do moczenia bułki
  • cebula, 1 szt./duża
  • pieczarki, 50 dkg
  • Natka pietruszki, 1 łyżka
  • pieprz,sól
  • olej
  • Bułka tarta
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Przygotowanie

  1. Obrane pieczarki drobno pokroić i udusić pod przykryciem z dodatkiem soli do smaku.

  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.Połowę dodać do mięsa,a połowę do uduszonych pieczarek,to samo z natką pietruszki.

  3. Mięso mieszamy z namoczoną wcześniej bułką suchą,jajkiem i przyprawami.Do mięsa dodajemy mniej soli(1/2 płaskiej łyżeczki),niż do zwykłych mielonych,gdyż pieczarki oddadzą sól podczas smażenia.

  4. Na dłoni rozpłaszczamy placek z mięsa na grubość 0,5 cm,na środek dajemy farsz pieczarkowy.Złożyć dłoń do środka i zlepić brzegi mielonego.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć.Można dodać do farszu garść startego sera żółtego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń