Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to polska klasyka, która obowiązkowo musi znaleźć się w menu obiadowym raz na jakiś czas. Za to kotlety mielone Magdy Gessler są nieco podkręconą wersją tego dania. Sekret tkwi w idealnym stosunku mięsa wołowego do wieprzowego, a także w dodaniu podsmażonej wcześniej cebulki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Rano, w dniu przygotowania kotletów, zalej kajzerkę mlekiem, by cała bułka znajdowała się pod płynem.
Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. W maszynce zmiel oba gatunki mięsa. Kajzerkę dobrze odcisnąć i także zmielić w maszynce do mięsa.
Do miski włóż mięso, kajzerkę, jajka i przyprawy. Wyrabiaj masę dłońmi, od czasu do czasu dolewając trochę wody, by spulchnić mięso.
Gotową masę formuj w kulki. Spłaszczaj je i odkładaj na bok.
Kiedy partia uformowanych kotletów będzie już gotowa, obtocz je w bułce tartej i usmaż na średnim ogniu, z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Żeby mieć pewność, że kotlety mielone Magdy Gessler są w środku usmażone, na koniec wlej na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryj patelnię pokrywkę i zmniejsz ogień do minimalnego. Mięso duś w ten sposób przez 3-4 minuty.
Kotlety podawaj jako danie obiadowe, z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.