Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to polska klasyka, która obowiązkowo musi znaleźć się w menu obiadowym raz na jakiś czas. Za to kotlety mielone Magdy Gessler są nieco podkręconą wersją tego dania. Sekret tkwi w idealnym stosunku mięsa wołowego do wieprzowego, a także w dodaniu podsmażonej wcześniej cebulki.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4786
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 101
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4786
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 101
Składniki
Rano, w dniu przygotowania kotletów, zalej kajzerkę mlekiem, by cała bułka znajdowała się pod płynem.
Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. W maszynce zmiel oba gatunki mięsa. Kajzerkę dobrze odcisnąć i także zmielić w maszynce do mięsa.
Do miski włóż mięso, kajzerkę, jajka i przyprawy. Wyrabiaj masę dłońmi, od czasu do czasu dolewając trochę wody, by spulchnić mięso.
Gotową masę formuj w kulki. Spłaszczaj je i odkładaj na bok.
Kiedy partia uformowanych kotletów będzie już gotowa, obtocz je w bułce tartej i usmaż na średnim ogniu, z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Żeby mieć pewność, że kotlety mielone Magdy Gessler są w środku usmażone, na koniec wlej na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryj patelnię pokrywkę i zmniejsz ogień do minimalnego. Mięso duś w ten sposób przez 3-4 minuty.
Kotlety podawaj jako danie obiadowe, z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.