Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z drobiu.

Kotlety mielone z drobiu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19378

Dodano:

Odsłon: 20499

Kotlety mielone z drobiowego fileta z dodatkiem pieczarek, papryki i cebuli podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • Kotlety (10 szt.):
  • filet z kurczaka 1,2 kg
  • pieczarki 6 szt.
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 1 szt.
  • bułka tarta 1/3 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • Surówka z pekińskiej kapusty:
  • kapusta pekińska 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • marchew duża 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majonez 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie surówki:

    Kapustę kroimy w wąskie paski, marchew obraną trzemy na dużych oczkach,cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez, mieszamy. Tak przygotowaną surówkę umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. Wykonanie kotletów i dania:

    Wymyte pieczarki, paprykę i cebulę rozdrabniamy na drobno i podsmażamy na łyżce oleju.

  3. Filety drobiowe mielimy na sitku 12 mm.

  4. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażone ostudzone pieczarki, paprykę z cebulą, mieszamy. Do wymieszanej masy mięsnej dodajemy bułkę tartą i jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  5. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  6. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń