Prosty i pyszny staropolski przepis na kotlety mielone. Bez smażenia, bez dodatkowego tłuszczu. Sycący posiłek bogaty w białko.
Kotlety mielone z jajkiem
Składniki
- 800g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 6 jajek
- duża marchewka
- duża cebula
- 4 sprasowane ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
Składniki
- 800g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 6 jajek
- duża marchewka
- duża cebula
- 4 sprasowane ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku

Etapy przygotowania
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 20 minut. Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa mielonego dodajemy namoczone płatki owsiane, starte warzywa, sprasowany czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy aż składniki się połączą.
Z mięsnej masy formujemy gniazdka do których wbijamy po jednym jajku. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- 800g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 6 jajek
- duża marchewka
- duża cebula
- 4 sprasowane ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 20 minut. Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa mielonego dodajemy namoczone płatki owsiane, starte warzywa, sprasowany czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy aż składniki się połączą.
Z mięsnej masy formujemy gniazdka do których wbijamy po jednym jajku. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Smacznego
Bardzo ładny wygląd gratuluję
Smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mielonych 👍