Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to obiadowy pewniak - można je łatwo i szybko przygotować, a do tego zawsze wszystkim smakują. Pozostaje jednak pewien problem - serwowane zbyt często, mogą szybko znudzić się większości domowników. W tym wypadku warto raz na jakiś czas wprowadzać drobne modyfikacje do dobrze znanego wszystkim przepisu. Kilka prostych składników i sprytne triki pozwolą ci uniknąć kuchennej rutyny. Idealnym przykładem na to jest nasz przepis na kotlety mielone z jajkiem. Proste, smaczne i bardzo efektowne. Jesteśmy pewni, że nie raz wrócicie do tego przepisu. Fot. 123RF/Picsel/ YouTube /@cookrate-meatdelish2320
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Składniki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie je odciśnij i przełóż do dużej miski.
Do ziemniaków dodaj wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania kotletów, w tym posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Gdyby masę trzeba było zagęścić dodaj do niej nieco bułki tartej.
Z masy mięsnej uformuj 6 kotletów po około 200 g każdy. Na środku każdego z nich ukształtuj zagłębienie, tak aby kotlet miał kształt łódki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut, aby mięso się ścięło i delikatnie zarumieniło.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wyjmij kotlety z piekarnika. Do wgłębienia w każdym z nich włóż sporą porcję sera, a na środku delikatnie ułóż żółtko, uważając aby się nie rozlało. Oprósz solą i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut - tyle powinno wystarczyć, aby ser się rozpuścił, a żółtko lekko ścięło.
Przed podaniem kotlety z jajkiem warto oprószyć posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane z lekką surówką.