Kotlety mielone to obiadowy pewniak - można je łatwo i szybko przygotować, a do tego zawsze wszystkim smakują. Pozostaje jednak pewien problem - serwowane zbyt często, mogą szybko znudzić się większości domowników. W tym wypadku warto raz na jakiś czas wprowadzać drobne modyfikacje do dobrze znanego wszystkim przepisu. Kilka prostych składników i sprytne triki pozwolą ci uniknąć kuchennej rutyny. Idealnym przykładem na to jest nasz przepis na kotlety mielone z jajkiem. Proste, smaczne i bardzo efektowne. Jesteśmy pewni, że nie raz wrócicie do tego przepisu. Fot. 123RF/Picsel/ YouTube /@cookrate-meatdelish2320
Kotlety mielone z jajkiem
Składniki
Kotlety
- 900 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- pół łyżeczki majeranku
Dodatkowo
- 6 żółtek
- 150 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda)
- sól
- natka pietruszki
Składniki
Kotlety
- 900 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- pół łyżeczki majeranku
Dodatkowo
- 6 żółtek
- 150 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda)
- sól
- natka pietruszki

Etapy przygotowania
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie je odciśnij i przełóż do dużej miski.
Do ziemniaków dodaj wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania kotletów, w tym posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Gdyby masę trzeba było zagęścić dodaj do niej nieco bułki tartej.
Z masy mięsnej uformuj 6 kotletów po około 200 g każdy. Na środku każdego z nich ukształtuj zagłębienie, tak aby kotlet miał kształt łódki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut, aby mięso się ścięło i delikatnie zarumieniło.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wyjmij kotlety z piekarnika. Do wgłębienia w każdym z nich włóż sporą porcję sera, a na środku delikatnie ułóż żółtko, uważając aby się nie rozlało. Oprósz solą i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut - tyle powinno wystarczyć, aby ser się rozpuścił, a żółtko lekko ścięło.
Przed podaniem kotlety z jajkiem warto oprószyć posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane z lekką surówką.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555



Składniki
- 900 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- pół łyżeczki majeranku
- 6 żółtek
- 150 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda)
- sól
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie je odciśnij i przełóż do dużej miski.
Do ziemniaków dodaj wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania kotletów, w tym posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Gdyby masę trzeba było zagęścić dodaj do niej nieco bułki tartej.
Z masy mięsnej uformuj 6 kotletów po około 200 g każdy. Na środku każdego z nich ukształtuj zagłębienie, tak aby kotlet miał kształt łódki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut, aby mięso się ścięło i delikatnie zarumieniło.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wyjmij kotlety z piekarnika. Do wgłębienia w każdym z nich włóż sporą porcję sera, a na środku delikatnie ułóż żółtko, uważając aby się nie rozlało. Oprósz solą i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut - tyle powinno wystarczyć, aby ser się rozpuścił, a żółtko lekko ścięło.
Przed podaniem kotlety z jajkiem warto oprószyć posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane z lekką surówką.
Pyszotka:)
Bardzo apetyczne, smakowite kotlety.;)