Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone drobiowe to bardzo dobra alternatywa dla wieprzowego mięsa mielonego, ponieważ mięso z kurczaka jest dużo bardziej aksamitne w smaku i mniej tłuste od standardowych kotletów mielonych. Dużym walorem tego mięsa jest możliwość zestawienia go z warzywnymi dodatkami, co urozmaica zdecydowanie danie obiadowe. W tym przepisie mięso wzbogacisz o paprykę, cebulę i natkę pietruszki. Genialnie będzie smakować w zestawieniu z samymi surówkami, kaszą z sosem czy puree.
patelnia, miska, nóż, deska do krojenia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 237
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 237
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Przygotuj warzywa: Pokrój paprykę w kostkę oraz cebulę w kosteczkę. Ząbek czosnku obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach lub bardzo drobno pokrój.
Przygotuj mięso: Do średniej miski włóż mięso drobiowe i dodaj jedno jajko oraz ok. 40-50 g bułki tartej. Jeżeli lubisz kotlety bez dodatku bułki tartej w środku, to możesz pominąć ten krok. Mięso dopraw solą, pieprzem, oregano i szczyptą czosnku granulowanego. Całość wymieszaj ręką lub łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia się, a minutę przed końcem smażenia dodaj kawałki papryki. Dodaj cebulę i paprykę do mięsa i papryki i wymieszaj razem.
Z tak przygotowanej masy uformuj w dłoni kotlety. W zależności od preferencji mogą być one mniejsze i bardziej koliste lub płaskie. Pamiętaj jednak, że kotlety grubsze smaży się odrobinę dłużej.
Na większym talerzu przygotuj bułkę tartą w której będziesz obtaczać kotlety. Kotlety mogą być jedynie delikatnie obtoczone i nie potrzebują jajka.