Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze kotlety mielone robione są z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.