Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 74
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14928
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 74
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14928
Składniki
Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby się delikatnie zrumieniła. Natkę pietruszki drobno kroję.
Następnie cebulę dodaję do miski z ugotowanym ryżem, dodaję mięso, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – masa jest gotowa.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, z masy formuję w dłoniach kulki i układam w naczyniu.
Przygotowanie sosu: Cebule kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki. Obraną i umytą marchew, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2 minuty, tak aby delikatnie się zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę około 2-3 minut.
Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy.
Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Kotlety mielone są gotowe, można podawać, tak jak pisałam we wstępie. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa