Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety po generalsku to soczyste filety z kurczaka w chrupiącej, wyjątkowej panierce panko z dodatkiem parmezanu i skórki cytrynowej. Kotlety dzięki tej panierce zyskują na lekkości, ponieważ dzięki panko, zawierają mniej tłuszczu, a niestandardowe dodatki podbijają walory smakowe. Są bardzo ciekawie podawane, bo z dodatkiem cytryny. Dlatego, zanim weźmiesz kawałek do ust, skrop go obficie sokiem. Taki kontrast smaków bardzo pozytywnie cię zaskoczy.
patelnia, nóż, talerz
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 301
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5102
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4878
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45062
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 666
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 301
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5102
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4878
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45062
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 666
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem. Przedziel je na dwa kotlety, a następnie połóż każdy z nich między warstwami folii spożywczej i rozbij te tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Na duży i głęboki talerz wsyp mąkę. W drugim talerzu rozbełtaj jajko z mlekiem.
Na trzecim talerzu umieść bułkę tartą, parmezan oraz drobno posiekane: skórkę z cytryny oraz liście selera.
Każdy z kotletów najpierw panieruj w mące, a potem maczaj je w jajku z mlekiem. Następnie mocno wciśnij je do bułki tartej z każdej strony. Gotowe sznycle odkładaj na talerz. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż kotlety po generalsku na cienkiej warstwie tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony do ładnego zbrązowienia. Gotowe mięso odkładaj na papierowe ręczniki. Kotlety podawaj na ciepło, z dodatkiem plasterków cytryny oraz ulubionym dodatkiem.