Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety po generalsku to soczyste filety z kurczaka w chrupiącej, wyjątkowej panierce panko z dodatkiem parmezanu i skórki cytrynowej. Kotlety dzięki tej panierce zyskują na lekkości, ponieważ dzięki panko, zawierają mniej tłuszczu, a niestandardowe dodatki podbijają walory smakowe. Są bardzo ciekawie podawane, bo z dodatkiem cytryny. Dlatego, zanim weźmiesz kawałek do ust, skrop go obficie sokiem. Taki kontrast smaków bardzo pozytywnie cię zaskoczy.
patelnia, nóż, talerz
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem. Przedziel je na dwa kotlety, a następnie połóż każdy z nich między warstwami folii spożywczej i rozbij te tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Na duży i głęboki talerz wsyp mąkę. W drugim talerzu rozbełtaj jajko z mlekiem.
Na trzecim talerzu umieść bułkę tartą, parmezan oraz drobno posiekane: skórkę z cytryny oraz liście selera.
Każdy z kotletów najpierw panieruj w mące, a potem maczaj je w jajku z mlekiem. Następnie mocno wciśnij je do bułki tartej z każdej strony. Gotowe sznycle odkładaj na talerz. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż kotlety po generalsku na cienkiej warstwie tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony do ładnego zbrązowienia. Gotowe mięso odkładaj na papierowe ręczniki. Kotlety podawaj na ciepło, z dodatkiem plasterków cytryny oraz ulubionym dodatkiem.