Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca panierka, soczyste mięso, a na dodatek aromatyczne wnętrze wypełnione ziołowym masłem. Czy właśnie tak wyglądają idealne kotlety? Oczywiście! Zobacz jak przygotować perfekcyjne kotlety po kijowsku, a juz nigdy nie wrócisz do innego przepisu.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 906
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 44
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 410
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 906
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 44
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 410
Składniki
Miękkie masło wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki (lub zamrażarki) aby stwardniało.
Każdą z piersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa równe kotlety. Każdy z nich rozbij cienko przy pomocy tłuczka. Oprósz solą i pieprzem.
Na każdym z kotletów ułóż kawałek przygotowanego wcześniej masła ziołowego. Zwiń ciasne rolady, zwracając uwagę, by mięso szczelnie otoczyło masło. Następnie panieruj kotlety kijowskie, obtaczając je w mące, jajku oraz w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż kotlety będą złociste. Pamiętaj, że nie może być on zbyt rozgrzany, gdyż w takiej sytuacji, panierka się spali, a mięso pozostanie surowe. Gotowe kotlety podawaj natychmiast z ziemniakami i ulubioną surówką.