Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety po kijowsku - legendarny smak, który powinien znać każdy

Kotlety po kijowsku - legendarny smak, który powinien znać każdy

Autor:

Przepisów i artykułów: 403 Ocena: 3805

Dodano:

Odsłon: 13300

Chrupiąca panierka, soczyste mięso, a na dodatek aromatyczne wnętrze wypełnione ziołowym masłem. Czy właśnie tak wyglądają idealne kotlety? Oczywiście! Zobacz jak przygotować perfekcyjne kotlety po kijowsku, a juz nigdy nie wrócisz do innego przepisu.

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek bułki tartej
  • klarowane masło lub smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety po kijowsku - legendarny smak, który powinien znać każdy

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki (lub zamrażarki) aby stwardniało.

  2. Każdą z piersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa równe kotlety. Każdy z nich rozbij cienko przy pomocy tłuczka. Oprósz solą i pieprzem.

  3. Na każdym z kotletów ułóż kawałek przygotowanego wcześniej masła ziołowego. Zwiń ciasne rolady, zwracając uwagę, by mięso szczelnie otoczyło masło. Następnie panieruj kotlety kijowskie, obtaczając je w mące, jajku oraz w bułce tartej.

  4. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż kotlety będą złociste. Pamiętaj, że nie może być on zbyt rozgrzany, gdyż w takiej sytuacji, panierka się spali, a mięso pozostanie surowe. Gotowe kotlety podawaj natychmiast z ziemniakami i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń