Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety szarpane to alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych czy mielonych, szczególnie kiedy te już się dawno znudziły. Wystarczy kurczak lub filet z indyka oraz spora garść żółtego sera. Całość jest aromatyczna, rozpływająca się w ustach, a także charakteryzuje się ciekawym wyglądem - każdy kotlecik wygląda nieco inaczej, ma ciekawy kształt i pięknie prezentuje się na talerzu. Zobacz, jak przygotować kotlety siekane szybko i prosto!
Takie kotleciki siekane można przygotować jako samodzielny dodatek obiadowy i podawać go na ciepło, razem z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką sałatką. Danie ma jednak znacznie więcej zastosowań. Możesz kotlety szarpane podawać w hamburgerach, szaszłykach czy nawet w zapiekankach różnego rodzaju. Możesz je usmażyć na oleju, ale równie dobrze uformuj placki na papierze do pieczenia i upiecz łatwo kotlety siekane z piekarnika. W takiej wersji - dodatkowo przy zastosowaniu niskotłuszczowego żółtego sera - możesz serwować te kotleciki siekane nawet przy diecie redukcyjnej. Filet z kurczaka jest też bogatym źródłem białka, przez co jest polecany osobom aktywnym fizycznie i budującym masę mięśniową.
W tym przepisie kurczaka kroimy bardzo drobno. Szarpanie to pojęcie dotyczące ugotowanego lub upieczonego kawałka mięsa, gdzie rozrywamy jego strukturę za pomocą dwóch widelców. Ten przepis bazuje na rozdrabnianiu surowego mięsa, a więc technicznie należy je posiekać ostrym nożem. Kotlety szarpane wzięły swoją nazwę w związku ze swoim kształtem, bo wyglądają niczym wyszarpane z większego fragmentu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by do masy dołożyć właśnie szarpane mięso z ugotowanego fileta z kurczaka, na przykład z rosołu dnia poprzedniego. Jajka i żółty ser zwiążą ciasto niezależnie od użytego składnika.
Filet z indyka czy kurczaka bardzo łatwo i szybko poddaje się obróbce cieplnej, przez co jest najlepszym wyborem przy szykowaniu tego dania. Bez problemu jednak możesz użyć też schabu czy łopatki wieprzowej. Im więcej tłuszczu w kawałku mięsa, tym ostateczny kotlet szarpany będzie bardziej soczysty i wilgotny w środku. W każdym przypadku jednak musisz mięso bardzo dobrze doprawić - konieczna będzie tu z pewnością sól, pieprz, słodka papryka, czosnek. Przyprawa gyros będzie najlepszym wyborem dla miłośników kebabów, która sprawi, że te proste kotlety siekane będą nawiązywać smakiem do kuchni orientalnej. Nie zapomnij też o świeżych ziołach - natce pietruszki, koperku, szczypiorku, które niesamowicie odświeżają smak tego dania.
Te proste kotlety siekane przyrządzisz niesamowicie szybko. Piersi kurczaka możesz drobno posiekać ostrym nożem, ale robot kuchenny także będzie w stanie odpowiednio je rozdrobnić, dodatkowo zaoszczędzając twój czas. Do mięsa wystarczy dodać majonez, żółty ser i jajka. Całość wymieszaj do uzyskania masy nadającej się do formowania. Następnie należy smażyć kotlety, nakładając po 1-2 łyżki na rozgrzany olej. Usmażone kotlety siekane odkładaj na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Te drobiowe kotleciki siekane bardzo prosto możesz zmodyfikować i dostosować do indywidualnych preferencji czy też tego, co masz w lodówce. Do masy dodaj ulubione dodatki warzywne - świetnie będzie tu pasować papryka czerwona, cebula czy nawet drobno posiekany ser mozzarella. Jedynie pieczarki i mocno wilgotne warzywa należy najpierw przesmażyć, by pozbyć się nadmiaru wody. Kotlety siekane lekko można posmarować ulubionym sosem lub ketchupem, jeszcze w momencie smażenia.
Kotlety siekane drobiowe z dużą ilością ziół i przypraw, a także żółtego sera są delikatne w smaku, idealne na obiad na dużych i małych. Nie bez znaczenia jest też prostota i szybkość przygotowania - całość przyrządzisz w mniej niż 60 minut, dzięki czemu to danie będzie idealne w domach osób zapracowanych i zabieganych, które nie mają czasu na spędzanie w kuchni całego dnia.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6948
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6948
Składniki
Mięso z kurczaka oczyść, pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Zioła i cebulkę dobrze opłucz i drobno posiekaj. Możesz użyć surowej cebulki lub lekko ją podsmażyć na łyżce masła. Przełóż zieleninę do miski. Dodaj starty na małych oczkach ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, wbij jajko i dodaj 2 łyżki mąki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, po czym wymieszaj wszystko łyżką. Masa powinna być zwarta. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko i/lub dodaj więcej mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcje ciasta z kurczakiem i smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawaj. Kotlety szarpane najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.