Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety w boczku"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 620 kcal, cena 4 zł
Mielone mięso (np. wieprzowo-wołowe) włóż do miski. Dodaj obraną i drobno poszatkowaną cebulę, jogurt naturalny, koniak, posiekane grubo orzechy laskowe, kilka listków poszatkowanej natki oraz łyżeczkę suszonego majeranku. Masę posól, dopraw pieprzem i wyrób. W razie potrzeby zagęść bułką tartą.
Z przygotowanej masy mięsnej uformuj zwilżonymi dłońmi 4 większe lub 8 mniejszych kotlecików. Każdy z nich owiń 1-2 plastrami wędzonego boczku.
Na koniec mięso ułóż w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni około 30 minut.
3Gdy mięso będzie się piekło, przygotuj sos angielski. W tym celu wymieszaj keczup z czerwonym winem. Dodaj po łyżeczce sosu sojowego oraz sosu Worcester, całość starannie wymieszaj. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Podawaj do mięsa, najlepiej z warzywami na ciepło oraz ziemniakami z wody.
Masz mało mięsa mielonego, a chcesz zrobić dużo kotletów? Ugotuj kilka jajek na twardo, obierz i otul masą z mielonego. Kotlety owiń boczkiem i zapiekaj jak w przepisie powyżej.Źródło: Świat kobiety