Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety wysepki

Kotlety wysepki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1060 Ocena: 13296

Dodano:

Odsłon: 7665

Pyszne kotlety z piekarnika, obiad jak marzenie. Kotlety tak zasmakowały mojej rodzinie, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób- teraz posługuje się wyłącznie tym przepisem.

Składniki

  • Składnik na kotlety:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • Składniki na pierzynkę
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety wysepki

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

  2. 2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    3. Grzyby rozkładamy na upieczonych kotletach.

  3. 4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
    5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.
    6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.
    7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

  4. 8. Kotlety gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń