Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, zawierające sporo białka, dobra alternatywa dla mięsnych kotletów. Najlepsze są ciepłe, chociaż mój mąż jada je zimne na kanapce :)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10451
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423911
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10451
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423911
Składniki
Ugotowaną cieciorkę miksujemy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy oraz paprykę w proszku. Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w 2 łyżkach oleju na wolnym ogniu. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do duszącej się cebuli. Chwilę dusimy i dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i dusimy jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodajemy do masy z cieciorki. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale zazwyczaj jest bardzo dobra i się nie rozpada. Jeśli zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki wody, w której gotowała się cieciorka. Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem czy ziemniakami i surówką. Najbardziej smakują z piure ziemniaczanym. Mogą się przechowywać w lodówce do tygodnia. Można je jeść na zimno na kanapce lub włożyć do hamburgera. Dobre, by zabierać ze sobą na piknik. Mi najlepiej smakują na ciepło, lekko odgrzane.