Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, zawierające sporo białka, dobra alternatywa dla mięsnych kotletów. Najlepsze są ciepłe, chociaż mój mąż jada je zimne na kanapce :)
Ugotowaną cieciorkę miksujemy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy oraz paprykę w proszku.
Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w 2 łyżkach oleju na wolnym ogniu. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do duszącej się cebuli. Chwilę dusimy i dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i dusimy jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodajemy do masy z cieciorki.
Wszystko dobrze mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale zazwyczaj jest bardzo dobra i się nie rozpada. Jeśli zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki wody, w której gotowała się cieciorka.
Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu.
Podajemy z dowolną kaszą, ryżem czy ziemniakami i surówką. Najbardziej smakują z piure ziemniaczanym.
Mogą się przechowywać w lodówce do tygodnia. Można je jeść na zimno na kanapce lub włożyć do hamburgera. Dobre, by zabierać ze sobą na piknik.
Mi najlepiej smakują na ciepło, lekko odgrzane.
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4806
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie tru...
Odsłon: 50
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 20
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 67
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4806
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie tru...
Odsłon: 50
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 20
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 67
Składniki
Ugotowaną cieciorkę miksujemy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy oraz paprykę w proszku. Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w 2 łyżkach oleju na wolnym ogniu. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do duszącej się cebuli. Chwilę dusimy i dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i dusimy jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodajemy do masy z cieciorki. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale zazwyczaj jest bardzo dobra i się nie rozpada. Jeśli zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki wody, w której gotowała się cieciorka. Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem czy ziemniakami i surówką. Najbardziej smakują z piure ziemniaczanym. Mogą się przechowywać w lodówce do tygodnia. Można je jeść na zimno na kanapce lub włożyć do hamburgera. Dobre, by zabierać ze sobą na piknik. Mi najlepiej smakują na ciepło, lekko odgrzane.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kalafiorowe curry według Roberta Makłowicza
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Kalafiorowe curry według Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz w swoim internetowym programie na YouTube podzielił się prze...
Odsłon: 26
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 223