Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3613

Dodano:

Odsłon: 4062

Dziś kotlety z cukinii – pyszne, wegańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjesz bezglutenowej bułki tartej). Moje cukinie zrobiły sobie teraz przerwę w owocowaniu (są na krzaczkach malutkie owoce, na które trzeba będzie poczekać). Tym razem przerabiam więc karton cukinii, który dostałam od sąsiadów.

Składniki

  • jedna średnia cukinia ze skórką, ale bez gniazd nasiennych – 400 g po oczyszczeniu
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • jedna mała cebula, posiekana drobniutko
  • ząbek czosnku obrany z łusek i posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • jedna marchewka, obrana i starta na dużych oczkach tarki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej, przepłukanej na wrzątkiem na sicie
  • szklanka bulionu (może być bulion z obierek lub dowolny inny wywar warzywny)
  • 4 łyżki tartej bułki plus trochę do obtaczania kotlecików (może to być produkt bezglutenowy)
  • trochę posiekanych łodyżek zielonego koperku
  • garść suszonego majeranku
  • świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię ze skórką, ale pozbawioną nasion zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miski i posyp połową łyżeczki soli, by puściła sok.

  2. Do garnka włóż przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i startą marchew, zalej wszystko gorącym bulionem, przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i przestudź kaszę.

  3. Posoloną cukinię odciśnij dokładnie z soku. Do miski z cukinią dodaj cebulkę i czosnek, nieco przestudzoną kaszę jaglaną z marchewką, 4 łyżki bułki tartej i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie, najlepiej dłonią. Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słona – ja musiałam dodać jeszcze pół łyżeczki soli, by moje kotlety z cukinii były dobrze przyprawione.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Łyżką nabieraj porcje masy, formuj płaskie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
    Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.

  5. Gotowe kotlety z cukinii podawaj tak, jak wszystkie inne kotlety – są idealne do obiadu czy na kolację. Najlepiej smakują z porcją surówki lub jarzynki z gotowanych warzyw.

  6. Kotleciki mają dobrą, zwartą konsystencję i nie rozpadają się na patelni podczas smażenia. Choć oczywiście trzeba je ostrożnie przewracać na drugą stronę – to nie jest mięso, które samo z siebie trzyma formę.

  7. Bardzo dobrze smakują również po przestygnięciu, czyli na zimno. Fajne na kanapkę – po pokrojeniu w plasterki. Mniam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń