Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 4905
Dodano: 22.09.2019
Odsłon: 4618
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Cukinię ze skórką, ale pozbawioną nasion zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miski i posyp połową łyżeczki soli, by puściła sok.
Do garnka włóż przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i startą marchew, zalej wszystko gorącym bulionem, przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i przestudź kaszę.
Posoloną cukinię odciśnij dokładnie z soku. Do miski z cukinią dodaj cebulkę i czosnek, nieco przestudzoną kaszę jaglaną z marchewką, 4 łyżki bułki tartej i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie, najlepiej dłonią. Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słona – ja musiałam dodać jeszcze pół łyżeczki soli, by moje kotlety z cukinii były dobrze przyprawione.
Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Łyżką nabieraj porcje masy, formuj płaskie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.
Gotowe kotlety z cukinii podawaj tak, jak wszystkie inne kotlety – są idealne do obiadu czy na kolację. Najlepiej smakują z porcją surówki lub jarzynki z gotowanych warzyw.
Kotleciki mają dobrą, zwartą konsystencję i nie rozpadają się na patelni podczas smażenia. Choć oczywiście trzeba je ostrożnie przewracać na drugą stronę – to nie jest mięso, które samo z siebie trzyma formę.
Bardzo dobrze smakują również po przestygnięciu, czyli na zimno. Fajne na kanapkę – po pokrojeniu w plasterki. Mniam!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)