Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii to świetny pomysł na obiad bezmięsny. Przygotowuję je bardzo często szczególnie w piątki kiedy nie jem mięsa. Mamy sezon na cukinię więc jest to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. Do takich kotletów zazwyczaj przygotowuję ziemniaki i jakąś surówkę. Oprócz tego jest to pomysł na bardzo tani obiad. Takie kotleciki robi się bardzo szybko i w smaku przypominają pasztet z cukinii. Zróbcie je koniecznie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Przygotowuję miskę i ścieram na tarce o grubych oczkach cukinię. Tutaj można cukinię obrać ze skórki lub nie. Ja zawsze najpierw obieram ze skóry a dopiero później ścieram. Na tarce o grubych oczkach ścieram również marchew. Dodaję pokrojoną w kostkę cebule. Tak przygotowane składniki solę dość obficie i zostawiam na ok. 30 minut by cukinia puściła sok. Po tym czasie już jest sporo wody dlatego składniki dokładnie odciskam i przenoszę do innej miski. Ja zazwyczaj odciskam w ręce. Dopiero teraz dodaję pozostałe składniki. Pokrojoną świeżą natkę pietruszki, mąkę, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko również przyprawiam. Można dodać dodatkowo czosnek.Kotleciki bardzo dokładnie mieszam. Jeśli trzeba dodaję jeszcze mąki lub bułki tartej. Kotleciki muszą być dość gęste tak by można było uformować je na okrągłe placuszki. Zazwyczaj po wymieszaniu dodaję jeszcze bułkę tartą. Od razu po wymieszaniu formuję kotleciki i przekładam do bułki tartej. Panieruję z każdej strony. Nagrzewam olej i smażę kotlety z każdej strony ok. 5 minut. Po tym czasie kotlety są gotowe. Zazwyczaj takie kotlety podaję z ziemniakami lub ryżem i jakąś surówką. Taki zestaw obiadowy jest bardzo smaczny i polecam go serdecznie.