Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii i ziemniaków to smaczny i sycący obiad dla tych, którzy pilnują budżetu i lubią dobrze zjeść. Możesz podać je solo lub potraktować jako dodatek do burgerów lub dania głównego. Tak przygotowane kotlety mogą również stać się przekąską na piknik lub drugie śniadanie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 416
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 848
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 416
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 848
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Zalej wodą w garnku i posól. Gotuj do miękkości, czyli 20 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedź i odstaw aż delikatnie przestygną.
W tym czasie możesz przygotować pozostałe warzywa. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyj, obierz, a następnie również zetrzyj. Umieść warzywa w dość sporej misce.
Cebulę obierz, posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Odrobinę tłuszczu podsmaż na patelni. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Przełóż do wcześniej przygotowanych warzyw.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz je zmielić też maszynką. Dodaj do marchewki, cukinii, czosnku i cebuli. Całość posól i popieprz, a także dodaj pietruszkę suszoną. Wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Zamieszaj, a następnie uformuj z masy małe kotleciki. Spłaszcz je. Na patelni z odrobiną tłuszczu smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po 3-4 minuty. Podawaj z dipem czosnkowym albo jogurtowym.