Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii i ziemniaków to smaczny i sycący obiad dla tych, którzy pilnują budżetu i lubią dobrze zjeść. Możesz podać je solo lub potraktować jako dodatek do burgerów lub dania głównego. Tak przygotowane kotlety mogą również stać się przekąską na piknik lub drugie śniadanie.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Zalej wodą w garnku i posól. Gotuj do miękkości, czyli 20 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedź i odstaw aż delikatnie przestygną.
W tym czasie możesz przygotować pozostałe warzywa. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyj, obierz, a następnie również zetrzyj. Umieść warzywa w dość sporej misce.
Cebulę obierz, posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Odrobinę tłuszczu podsmaż na patelni. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Przełóż do wcześniej przygotowanych warzyw.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz je zmielić też maszynką. Dodaj do marchewki, cukinii, czosnku i cebuli. Całość posól i popieprz, a także dodaj pietruszkę suszoną. Wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Zamieszaj, a następnie uformuj z masy małe kotleciki. Spłaszcz je. Na patelni z odrobiną tłuszczu smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po 3-4 minuty. Podawaj z dipem czosnkowym albo jogurtowym.