Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z dorsza po brazylijsku

Kotlety z dorsza po brazylijsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7887

Dodano:

Odsłon: 3337

Bardzo polecam te kotlety. Są nieco inne w smaku niż tradycyjne kotlety mielone z ryby. Oprócz tego dorsza nie trzeba mielić. Ja osobiście tej czynności nie lubię. Kotlety smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Pomysł zaczerpnęłam z "Potraw egzotycznych" K. Pospieszyńskiej. W oryginalnym przepisie wprowadziłam spore zmiany.

Składniki

  • około 500 g filetu z dorsza
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka suszonego koperku
  • 1, 5 szkl. otrąb pszennych
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z dorsza po brazylijsku

Przygotowanie

  1. Filet z dorsza rozmrozić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać suszonym koperkiem. Ugotować na parze. Po wystudzeniu rozdrobnić widelcem. Przy okazji usunąć ewentualne ości.
    Ziemniaki i seler ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie widelcem rozdrobić na puree. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na oleju.
    Tak przygotowane warzywa wymieszać z rozdrobnionym dorszem. Do masy wbić jajko. Całość doprawić solą i pieprzem. Dodać jeszcze mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety. Obtaczać w otrębach. Smażyć z obu stron na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 lipca Juz po zdjeciu widac jakie musialy byc smaczne, uwielbiam i zabieram jednego! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 lipca Pyszne kotlety ja wolę takie rybne niż mięsne:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń