Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z fasoli to ciekawe danie kuchni wegetariańskiej, a jeśli zamienisz jajko na mieszaninę łyżki siemienia lnianego i wody – także i wegańskiej. Danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne, dostarcza dużej ilości białka i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8261
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2831
Polecam.
Odsłon: 1473
Polecam.
Odsłon: 435
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8261
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2831
Polecam.
Odsłon: 1473
Polecam.
Odsłon: 435
Składniki
Fasolę odcedź z puszki i opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Osusz je i przełóż do miski. Rozgnieć ją widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę, w razie chęci pozostawiając odrobinę grudek zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Cebulę bardzo drobno posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Zdejmij i ostudź.
Do fasoli dodaj cebulę, jajko, płatki owsiane i wszystkie przyprawy.
Dokładnie wyrób masę rękoma do połączenia składników. Masa powinna być gęsta i nie kleić się mocno do rąk. Odstaw całość na 15 minut, by płatki wchłonęły nadmiar wilgoci.
Wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na patelni, na rozgrzanym oleju. Smaż je przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Kotlety z fasoli podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.