Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko szybkie i proste danie, ale zdrowe i smaczne. O zaletach kalarepy rozpisywać się nie będę, bo łatwo znaleźć je w internecie, za to skupmy się na walorach smakowych.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2213
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1301
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 478
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3472
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1085
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2213
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1301
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 478
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3472
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1085
Składniki
Kalarepę cienko obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( można dodać odrobinę soli ) i gotujemy, aż staną się lekko miękkie. Ja gotowałam 5 minut. Wykładamy plastry na szeroki talerz do odparowania i wystygnięcia.
Posypujemy ulubioną jarzynką lub wystarczy posolić i popieprzyć. Roztrzepujemy w półmisku jajko, wysypujemy na talerz bułkę tartą ( najlepiej swojej roboty, te sklepowe lubią się palić ) Rozgrzewamy dobrze na patelni olej i smażymy z dwóch stron, na rumiano obtoczone plastry kalarepy najpierw w jajku, następnie w bułce. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie to były młode ziemniaczki z wody, świeżo kiszony ogórek i pomidor.