Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z karkówki w majonezowo-musztardowej panierce

Kotlety z karkówki w majonezowo-musztardowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 490

Pomysł na kotlety z karkówki w marynacie z majonezu i musztardy z dodatkiem czosnku i przypraw. Podane z gotowanymi ziemniakami i ogórkami konserwowymi stanowią pyszna propozycję na smakowity obiad:)

Składniki

  • kotlety z karkówki 4 szt
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • cebula 1 szt duża
  • ogórki konserwowe
  • ziemniaki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety z karkówki w majonezowo-musztardowej panierce

Przygotowanie

  1. Majonez mieszamy z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
    Kotlety z karkówki dobrze rozbijamy, smarujemy z obu stron przygotowaną marynatą majonezowo-musztardową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kotlety obtaczamy w bułce tartej mocno dociskając by bułka dobrze się "przykleiła".
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor. Obok kotletów na patelni smażymy także cebulę pokrojoną w nieco grubsze plastry.
    Do rondelka przekładamy kotlety na przemian z cebulą, zlewamy tłuszcz z patelni,podlewamy ok. 1/3 szklanki wody i dusimy jeszcze przez ok. 15 min. - aż mięso będzie miękkie.
    Kotlety z karkówki podajemy z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem powstałym z duszenia mięsa oraz ogórkami konserwowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń