Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety z kaszy gryczanej w gęstym sosie pomidorowym"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
Składniki
Mięso mielę razem z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Kaszę gryczaną gotuję w lekko posolonej wodzie i studzę. Do kaszy dodaję zmielone mięso i wbijam jajko. Obieram i bardzo drobno siekam czosnek. Siekam także igiełki rozmarynu (można go zastąpić tymiankiem) i wszystko razem mieszam na jednolitą masę.
Doprawiam solą. Formuję niewielkie kotleciki, obtaczając w mące i smażę na rozgrzanej patelni przez 2–3 min z każdej strony.
Na dnie garnka z podwójnym dnem układam obraną i pokrojoną w talarki cebulę (na sos). Na nią kładę kotlety.
Robię zalewę: blenduję pomidory i oczyszczoną paprykę. Dodaję sól, pieprz i cukier. Sos krótko duszę na patelni, na której smażyły się kotlety. Zalewam nim kotlety i duszę pod przykrywką na małym ogniu 15 min.
<strong>Natalia Kiełek z Ełku</strong>Źródło: Tina