Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kurczaka gyros to połączenie dobrze znanych ci składników, które w tej wersji są błyskawiczne w przygotowaniu. Możesz je zrobić wtedy, kiedy nie masz czasu na długie smażenie mięsa lub szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 743
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 743
Składniki
Każdy filet z kurczaka przekrój wzdłuż, aby uzyskać duże kotlety. Delikatnie rozbij każdy z nich. Posól, popieprz, oprósz przyprawą gyros (zostaw jeszcze łyżkę do warzyw) oraz papryką słodką w proszku.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, posiekaj w kostkę. Tak samo pokrój cebulę i odsączone z zalewy ogórki kiszone. Wszystkie warzywa połącz z przyprawą gyros, majonezem i ketchupem. Wymieszaj dokładnie.
Farsz umieść po jednej stronie kotleta, a następnie złóż mięso na pół. Możesz spiąć taką kieszonkę wykałaczką. Układaj na blaszce do pieczenia spryskanej oliwą jeden kotlet obok drugiego.
Umieść mięso w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posyp tartym żółtym serem i zostaw na kolejne 15-20 minut.
Podawaj z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.