Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas przygotowywania mleka sojowego obiecałam podać sposoby na zagospodarowanie pozostałości, a kotlety z okary są chyba najłatwiejszym z tych sposobów. Postaram się sukcesywnie wypróbować, przetestować i opisać inne pomysły na okarę, ale dziś przedstawiam kotlety. Moim zdaniem to jest najbardziej użyteczny ze znanych mi przepisów. Zróbmy więc kotlety z okary, która jest bardzo łatwa w obróbce i chętnie przyjmuje smak przypraw. Moje kotlety nie są wegańskie, ponieważ zawierają jajko, ale myślę, że z czasem i ten temat da się dopracować. Przygotowane przeze mnie kotlety z okary mają zwartą konsystencję, dzięki czemu nie rozpadają się na patelni.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Posiekaj cebulkę lub szczypior oraz oddzielone od łodyżek listki cząbru górskiego (lub innego wybranego ziółka).
W misce roztrzep jajko przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dodaj do jajka posiekane zioła, mielony pieprz i sól, a następnie wymieszaj dokładnie.
Dodaj do miski około 150 g okary oraz 3 łyżki mąki – nie czubate, ale i nie płaskie.
Ja niezmiennie używam jasnej mąki orkiszowej, ale Ty możesz użyć pszennej, jeśli chcesz. Wymieszaj dokładnie masę przeznaczoną na kotlety z okary, bo ich dokładne połączenie jest kluczowe dla konsystencji kotlecików.
Posyp dłoń bułką tartą, a następnie nabierz łyżką 1/4 masy przygotowanej na kotlety z okary i połóż tę masę na dłoni. Z wierzchu posyp jeszcze odrobiną bułki tartej, uformuj płaski kotlet mielony i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W podobny sposób uformuj pozostałe trzy kotlety.
Smaż kotleciki na średnim ogniu na lekko rumiany kolor z obu stron, a następnie wykładaj na talerze.
Usmażone kotlety z okary najlepiej smakują, gdy są podane na ciepło z jakimś sosem, ale i bez sosu są całkiem zacnym daniem. Stanowią bardzo smaczny i pełnowartościowy zamiennik mięsa na lunch, obiad i kolację. No i stanowią doskonały przykład zagospodarowania resztek, bo przecież okara powstaje przy okazji produkcji mleka sojowego, a nie na odwrót. Bo nikt nie robi mleka sojowego, aby mieć okarę.
Kotlety z okary mają zwartą konsystencję, dzięki czemu nie rozpadają się na patelni, a równocześnie pozostają lekko wilgotne i dość pulchne, więc nie stają się wysuszone na wiór podczas smażenia.
A tu dla odmiany kotlety z okary i sos pieczarkowy do nich. Smacznego!