Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety zbójnickie to ciekawa alternatywa dla zwykłych mielonych. Dodatek bardzo wyrazistego i pikantnego sosu, pieczarek oraz ostrych papryczek zaostrza apetyt!
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 119
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 194
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 119
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 194
Składniki
Przygotuj kotlety. Bułkę włóż do miski i zalej mlekiem na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko i bułkę wyciśniętą dobrze z mleka. Dodaj wszystkie przyprawy. Masę wymieszaj dobrze rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Wilgotnymi dłońmi formuj płaskie kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor przez ok. 5 minut i odkładaj do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj dodatki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Obsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Smaż do momentu wyparowania całej wody. Przenieś pieczarki na wierzch kotletów. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim pieczarki.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu przełóż do naczynia robota kuchennego lub malaksera i zmiksuj na jednolitą masę. Nałóż po 1-2 łyżki na ser. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Kotlety po zbójnicku zapiekaj przez ok. 10-15 minut do ładnego zrumienienia. Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionej surówki.