Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Coś taniego. Dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i są wegetarianami :) Zrobimy kotlety ziemniaczane! Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie przyrumienić. Wyłączamy gaz, pozostawiamy cebulę na kilka minut, by przestygła i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajko i mąkę. Wszystko mieszamy ręką. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo pamiętajmy, że ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Dokładnie mieszamy.
Z masy odrywamy nieduże porcje i w dłoniach formujemy kulkę, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety odkładam obok na deskę, gdy wykorzystam całą masę, zabiorę się za smażenie.
Smażymy w sporej ilości oleju, tak aby kotlety były w nim niemal do połowy zanurzone. Wtedy całe ładnie się zezłocą i przyrumienią. Smażymy oczywiście z obu stron.
Gotowe kotlety ziemniaczane mają złotą, chrupiącą skorupkę, natomiast środek jest mięciutki i aksamitny, rozpływający się w ustach. Można podać je z różnymi sosami i sałatkami – ja dzisiaj serwuję mój ulubiony, gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy. Obok podaję sałatkę z pomidorów, mozzarelli i szczypiorku. I tak powstał przepyszny obiad. Smacznego!!!