Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne, idealnie smakują z sosem grzybowym.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1964
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2543
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 489
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52616
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 576
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1964
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2543
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 489
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52616
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 576
Składniki
Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, wstępnie je rozgnieść i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę. Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na mocno rumiany kolor.
Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, zagotować. Gdy grzyby będą miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem i wlać do grzybów. Mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety ziemniaczane podawać obficie polane gorącym sosem grzybowym.