Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne, idealnie smakują z sosem grzybowym.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2496
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2496
Składniki
Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, wstępnie je rozgnieść i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę. Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na mocno rumiany kolor.
Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, zagotować. Gdy grzyby będą miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem i wlać do grzybów. Mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety ziemniaczane podawać obficie polane gorącym sosem grzybowym.